Ik werd geboren met mijn gezicht naar het licht. Dat klinkt mooi, maar de vroedvrouw zag het anders: “Oeh! Dat wordt een moeilijk kind…” Daar bleek ze gelijk in te krijgen. Niet dat ik opzettelijk dwars lag, maar ik was ‘anders’. Ik had moeite mijn plek in het gezin te vinden. Vond de herkenning niet die ik zo zocht.

Daarmee begon ook mijn interesse in psychologie. Ik wilde het begrijpen. Hoe het kon. Hoe ik anderen kon begrijpen. En begrepen kon worden. Waarom soms mensen elkaar zo makkelijk kunnen vinden terwijl anderen aan de zijlijn staan. Een tegendraads meisje dus. Maar met een groot hart: als ik in de buurt was stond niemand alleen.

Ik wist zeker dat als ik groot was, ik ontwikkelingswerk zou doen.

Worden wie je bent

Het liep anders. Dat vroegwijze meisje werd een behoorlijk onhandelbare puber. Zoekend naar een spiegel, een punt van herkenning, raakte ik vaak in zwaar weer. Van kwaad tot… serieus veel erger. Terugkijkend probeerde ik vooral mezelf te vinden.

Ik deed de School voor Mode en Kleding. Was daar niet op mijn plek. Ik deed Fysiotherapie. Was ook daar niet niet op mijn plek. Al blonk ik bij de vakken antropologie, psychologie en sociologie wel uit. Onderwijl dreef ik rond, verloren in mijn eigen leven, op zoek naar wie ik werkelijk was.

Het leven kan diep snijden

Een aantal emotioneel zware dingen kwam in korte tijd bij elkaar. Het dieptepunt: het overlijden van mijn zus. Toen stond alles even helemaal stil. Ik telde mijn leven bij elkaar op. Het was een jaar geleden dat ik mijn zus voor het laatst gezien had.

Maar mijn laatste herinnering aan haar stond me helder voor ogen. Onze omhelzing. En haar woorden: “Til, je moet echt psychologie gaan studeren”.

In de studiebanken

Ik nam haar woorden serieus. Ik pakte mijn leven op. Ging studeren. En inderdaad, inhoudelijk was het vanaf dag één schot in de roos. Tijdens de studie werd ik moeder van twee meisjes. Dat was soms een hele planning en leverde zo nu en dan wat verwonderde blikken van medestudenten op.

Ik deed het met liefde en veel plezier. Na afstuderen verhuisde ik met dochters en partner naar Almere. Ik was net afgestudeerd en de banen lagen niet voor het oprapen. Ik trok de stoute schoenen aan en schreef alle psychologen in Almere aan. Één reageerde. Bij haar ging ik aan het werk en leerde ik het vak in de praktijk kennen.

Op mijn plek met mijn eigen praktijk

Mijn talent als psychologe was aanzienlijk, mijn ervaring met het leven bracht me snel dicht bij mensen. Ik kan goed tot de kern doordringen, uitpuzzelen wat er speelt en hoe je dat het beste op kunt lossen. Ik heb veel geleerd in die tijd. En ik leer nog elke dag.

EFT heeft me diep geraakt

Emotionally Focused Therapy (EFT) is verbazingwekkend effectief. Het geeft stellen een stem, een manier om het allemaal onder woorden te brengen. Zonder gevaarlijk of ongemakkelijk te worden, gaat EFT recht op de kern af. Het onbespreekbare kan gezegd worden. Het pijnlijkste verteld.

De combinatie van eenvoud, directheid en het durven en kunnen behandelen van de kern bij zo’n intens onderwerp – dat heeft me diep geraakt. Ik bedoel: al eeuwen zoeken kenners en kunstenaars naar de taal om het over liefde, vertrouwen en het verbond van een koppel te hebben.

En hier in mijn praktijk maak ik dagelijks mee hoe mensen zoals jij en ik samen hun eigen gesprek hervinden en al die onmogelijk te benoemen onderwerpen leren benoemen. Dat is indrukwekkend.

Dichtbij mijn cliënten

Ik heb inmiddels al weer heel wat jaren een eigen praktijk hier in Almere, relatietherapie Almere. Ik ben op mijn plek en doe mooi en in mijn ogen belangrijk werk. Mijn cliënten gaan me echt aan het hart. Ik doe dit werk omdat ik weet hoe machteloos je je kunt voelen. En omdat ik ook weet dat het anders kan, dat ik het anders kon, dat jullie het anders kunnen.

Neem contact met mij op

Als je vragen hebt, of je wilt langskomen voor een eerste gesprek, aarzel dan niet. Ik help jullie graag! Je kunt me bellen op 062 880 1258 of je kunt het contactformulier invullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *