EFT staat voor Emotionally Focused Therapy for Couples. Deze vorm van relatietherapie wint de laatste tijd erg aan bekendheid. Dat komt in de eerste plaats omdat de behandeling successen boekt. De methode is wetenschappelijk goed getest en levert verrassend goed resultaat. Maar ik denk dat het vooral komt omdat de therapie op twee niveau’s werkt:

  • aan de ene kant krijg je concrete handvatten om de negatieve patronen in jullie communicatie te doorbreken;
  • en aan de andere kant vind je de emoties, verlangens, angsten en dromen die jullie ten diepste bepalen. Je leert jezelf en de ander opnieuw kennen; intiemer, kwetsbaarder als volledig mens. Omdat jullie samen dit proces doorlopen krijgen jullie de mogelijkheid een diepere band op te bouwen, waar jullie nog heel lang op verder kunnen.

De behandeling geeft jullie de kans om weer in gesprek te komen, en de mogelijkheid om dat gesprek zinvol en verrijkend te maken. Je zult merken dat je gaandeweg jezelf beter begrijpt en inziet hoe dingen voor de ander voelen. Daardoor krijg je de ruimte anders op elkaar te reageren. Je kunt er weer voor elkaar zijn. Je kunt je weer innig verbonden voelen.

‘Samen’ vraagt aandacht

Waarschijnlijk is het nu bittere noodzaak, maar eigenlijk zouden alle stellen van tijd tot tijd in ‘retraite’ moeten. De relatie is een van de belangrijkste onderdelen van een vervullend, rijk leven. En doorgaans doen je er niet zoveel aan om die relatie ten volste te beleven.

Natuurlijk is er ‘tijd voor jullie’, maar da’s ontspanning. En natuurlijk zijn er geschenkjes en lievigheden over en weer. Maar dat is geen kritische, open, liefdevolle en volwassen dialoog over wat jullie relatie betekent. Waarin je ook je verdriet uitspreekt, ook de pijn en de wanhoop, misschien zelfs wel de eenzaamheid.

Een gesprek waarin dat geen aanval is op de ander, maar een handreiking om tot verdieping te komen. Om nóg hechter te zijn, nog meer ruimte te hebben en nog meer jezelf te zijn, terwijl je elkaar dragen kunt. Die gesprekken… heeft bijna niemand. Terwijl tegelijkertijd bijna iedereen de relatie als kern van levensgeluk noemt.

Het belang van emoties

Emoties bepalen je. En ze bepalen je relatie zeker. De behoeften die je hebt, de angsten, je pijn en je dromen, je onvermogen. Maar ook wat je nodig hebt, wat je verlangt van het leven, en hoe je je met een ander wilt verbinden. Door het uit te spreken en samen te onderzoeken, ontdek je jezelf en elkaar weer. Ook waar de verschillen zitten, waar jullie elkaar moeilijk zullen vinden. Het is goed dat te weten, het verklaart waarschijnlijk heel veel. En nu het benoemd is, is het ook minder zwaar, je kunt er iets mee.

Voor de meeste stellen geeft het veel stof tot nadenken. Vaak is het confronterend en heeft het tijd nodig het allemaal goed te begrijpen en er iets mee te kunnen. Nog veel vaker valt er een last van de schouders en brengt het delen van dit soort kwetsbare gevoelens mensen heel dicht bij elkaar.

EFT Relatietherapie Almere: doorbreek de negatieve spiraal

Het is belangrijk jullie negatieve interactie te doorbreken. Het is een voorwaarde om het basale gevoel van verbondenheid en veiligheid te herstellen. Voordat we de wezenlijke gesprekken kunnen voeren, zorgen we ervoor dat jullie in gesprek kunnen komen.

Jullie omgang heeft een patroon; elke keer zetten jullie min of meer dezelfde stappen. Dat patroon is heel dwingend. Zelfs als je het weet is het moeilijk om eruit te breken. Maar op een gegeven moment ga je voelen waar je de fout in gaat. Je merkt het bij jezelf, je herkent het bij elkaar. En je hebt de mogelijkheid actief in te grijpen en elkaar helpen.

Emotionally Focused Therapy, in drie fasen

In de eerste fase leren jullie de negatieve interactie te doorbreken. Het gaat niet meer zo snel mis. Jullie kunnen beter naar elkaar luisteren, zonder vooroordelen, instant-reacties en zonder alles op jezelf te betrekken. Daardoor wordt het gesprek opener, er komt wat meer lucht in en jullie hoeven niet de hele tijd op je hoede te zijn.

Als jullie contact normaler verloopt, verdiepen we de emotionele gronden van jullie relatie. Er is rust en ruimte om ook de kwetsbare onderwerpen te bespreken. Jullie spreken verlangens uit en brengen angsten onder woorden. Jullie durven samen onzeker te zijn, samen te zoeken.

Dan, in de derde fase, kijken we terug en vooruit. We behandelen de onderwerpen en thema’s waarmee jullie binnenkwamen. Vaak zijn die niet meer aan de orde, of makkelijk op te lossen. We kijken ook vooruit, jullie zullen (ook na de therapie) nog hard moeten werken. Maar het kan weer, er is weer hoop, jullie kunnen het.

Neem contact met mij op

Als je vragen hebt, of je wilt langskomen voor een eerste gesprek, aarzel dan niet. Ik help jullie graag! Je kunt me bellen op 062 880 1258 of je kunt het contactformulier invullen.